Sain viimeisestä kirjoituksesta mukavaa ja hyvää palautetta, joten ajattelin jatkaa hieman itsestäni, tai lähinnä arvoistani jotka ohjaavat työtäni tai omaakin elämääni.
Lähihoitajan ja jalkahoitajan työssä eettiset arvot ovat pääasiassa; inhimillisyys, ihmisen kunnioittaminen, itsemääräämisoikeus jne.. Nämä ovat tärkeä pohja työlle jota tehdään ihmisten parissa, on kyse sitten lapsista tai vanhuksista. Meillä jokaisella on kuitenkin oma tapamme tehdä työtä ja maailma on täynnä valintoja joita saamme päivittäin tehdä. Minun valintani ja arvoni pohjautuvat työssäni minulle henkilökohtaisesti tärkeisiin asioihin ja ohjaavat elämääni muutenkin.
Luonnonmukaisuus ja ekologisuus; haluaisin työssäni ja hoidoissani valita raaka-aineet jotka ovat mahdollisimman puhtaita ja hellävaraisia meille jokaiselle. Haluan välttää turhia kemikaaleja ja myös hajusteita. Tänä päivänä kemikaalien osuus on hurja ja joudumme joka hetki kosketuksiin näiden kanssa. Turhia kemikaaleja on tungettu petivaatteisiin, vessapaperiin, ruokaan, pesuaineisiin… ihan joka paikkaan. On varsin vaikeaa välttää näitä kaikkia, mutta toivon, että kehitys menee näissäkin niin sanotusti takapakkia ja pääsemme taas lähemmäksi luontoa ja luonnonmukaisuutta. On tärkeää tehdä jalkahoitoa hyvillä välineillä ja aineilla, mutta jo pienessä ajassa huomaa kuinka turhat hajusteet ja kemikaaleihin lisätyt ainesosat tekevät olon huonoksi ja tulee iho ja hengitysoireita. Olen monia iltoja etsinyt tietoa hyvistä tuotteista jotka sopisivat herkällekin iholle ja ihmiselle. Mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle, on fakta ja siksi en haluakaan käyttää yhtä ainutta tuotesarjaa tai vannoutua jollekin merkille, vaan löytää jokaisen ihotyypille ja oireille parhaan mahdollisimman hoitotuotteen. Siivoustyössä huomaa ihon reagoivan herkästi voimakkaisiin aineisiin, jotka usein sulattavat jopa siivoushanskat, miettiä saattaa mitä tämä ihollemme tekee. Olen luopunut turhista hajusteista pikku hiljaa koska päivänkin viettäen näissä höyryissä on olo todella pökkeröinen. Luen tuoteselosteita ahkerasti ja yritän koko ajan oppia uutta. Ekologisuus näkyy valinnoissani; ei ole pakko aina ostaa uutta. Kierrätän ja teen itse, tuunaan ja puunaan jotta saan mieleistä pikku rahalla. Hoitolan sisustus paljon kierrätettyä, mutta tarkasti valittua. Toivon, että jonain päivänä voisin tarjota täysin hajusteetonta ja luonnonmukaista hoitoa. Jos tiedät hyviä tuotteita- vinkkaa ihmeessä!
Kotimaisuus-Suomi 100v Tämä on hieno vuosi nostaa suomalaista osaamista taas esiin. Kotimainen käsityö, teknologia, maanviljely jne on meille kaikille arvossaan, mutta silti valitsemme mieluummin halvan kiinalaisen vastineen. Toki tämä on ymmärrettävää kun joka paikasta nipistetään ja veroja nostetaan. Voisimme kuitenkin välillä jokainen osaltamme nostaa suomalaista osaamista ja tuotteita esiin. Olen yrittänyt etsiä kotimaisia tuotesarjoja ja jalkaterveyteen liittyviä tuotteita ja tarvikkeita. Harmillisesti kotimaisena kenkänä mainostettu jalkine onkin loppujen lopuksi tehty halpamaissa. Suomessa jalkahoidon ammattitaito ja lääketiede on huippuluokkaa, nämä ovat hyviä tuotteita mitä kannattaa suosia. Vaikka Tallinnassa tehty jalkahoito on edullinen ja kiva piristys arkeen; tulee ne samat jalat ”hoitamattamina” sitten meille tänne hoitoon. Ammattitaito on Suomessa huippua monessa ammatissa, emmehän myy kaikkea osaamista ulkomaille ja osta sieltä halvempaa korviketta.
Koskettaminen on osa lähihoitajan työtä. On hienoa, että voi tehdä työtä josta jää ihmiseen hyvä mieli ja jälki omilla käsillä. Terveydellinen jalkahoito on usein monien vaivojen ehkäisyä ja mekaanista poistamista. Tämä on tärkeää kun ihminen hakee apua ongelmiinsa. Jalkahoitoa pelätään, että se sattuu, hoitajia pelätään, jotta he satuttavat… vaatiikin aikaa ja vaivaa, jotta hoidettavalle jää meistä hyvä mieli ja hyvä jälki sydämeen. Tämä on ehkä tärkeintä hoitotyössä, mutta sopii myös arkielämään jokaisen kotona. Kosketuksella on positiivinen vaikutus jo vastasyntyneeseen, miksei siis raavaaseen mieheen tai vanhukseen. Se miten kosketamme toista on myös tärkeää. Kaikki ihmiset eivät nauti esimerkiksi jalkahoidosta vaikka sitä pidetäänkin hemmotteluna. Toisille se on välttämättömyys johon ei olla totuttu. Voit kuitenkin aivan hyvin kokeilla ja tarjota jo nyt heti esimerkiksi puolisolle jalkahierontaa, et tarvitse kummempia välineitä tähän. Yllätä läheisesi 🙂 Työssä käytän usein intialaista päähierontaa vaikka teenkin siivoustyötä tai jalkahoitoa. Pään silityksellä ja päänahan hieronnalla on tuplatriplasti positiivinen vaikutus ja sen tuottama mielihyvä tuo hymyn ja raukean olon kiukkuisenkin vanhuksen kasvoille. Pidämme itseämme niin kiireisenä, että meillä ei ole aikaa koskettaa toisiamme ja läheisiämme. Sen sijaan, että pyytäisimme toista hieromaan hartioita, tarjoa pientä hemmotteluhetkeä itse ja saat varmasti aikaa myöten itse paljon hyvää takaisin itsellesi. Jos olet kiinnostunut oppimaan intialaista päähierontaa ota rohkeasti yhteyttä. Etsin ja teen yhteistyötä myös mielelläni ihmisten kanssa, joilla on ei samanlaiset mutta yhtäläiset arvot kanssani.
Blogin otsikkoon; keskustelin taannoin lasteni kanssa hoitolastani ja siitä, että toivon hajusteetonta hoitolaa. Tähän poikani tuumasi, että siellä ei sitten voi piereskella 😀 Näillä ajatuksilla eteenpäin 😉

Pin It on Pinterest