Tiesitkö, että verenpaineella on vaikutusta myös jalkoihin. Varmasti, koska kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista puhutaan paljon.

Verenpainetta tarvitaan pitämään yllä verenkiertoa ja hapensaantia elimistössämme. Verenpaine vaihtelee kuorimituksen mukaan. Verenpaine nousee liikkuessa, jännityksessä ja laskee levossa. Tilapäinen verenpaineen vaihtelu on normaalia. Kun verenpaine on jatkuvasti kohonnut, syntyy riski sairastua suomalaisten suosimaan sydän ja verisuonitauteihin. Suurinta osaa sairauksista voimme ennaltaehkäistä ja hoitaa elintapojen muutoksilla, joita voi tehdä pienin askelin, jolloin onnistuminen on varmempaa. Verenpaineeseen vaikuttavat elintavat; tupakointi, alkoholin käyttö, ylipaino, runsas suolan käyttö ja vähäinen liikunta. Jos riskitekijöinä on myös perinnöllisyys, on terveellisten elämäntapojen omaksuminen ensiarvoisen tärkeää. Kuinka monta tekijää sinulta löytyy? Olisiko joku mistä voisit aloittaa jo heti? Apua ja tietoa on nykyään hyvin saatavilla ja itselleen sopivamman tavan  löytäminen on useimmiten vain itsestä kiinni. Jo 30 minuutin kävelylenkki alentaa verenpainetta, joten pienin askelin voi tänäänkin aloittaa kohti kohti omaa hyvinvointia.

Laskimoiden ja sydämen vajaatoiminta esimerkiksi aiheuttaa turvotusta jaloissa. Jaloissa  voi esiintyä suonikohjuja, väri voi vaihdella violetista ruskeaan. Pahimmallaan kohonnut verenpaine aiheuttaa katkokävelyä. Verenpaineen vaikutuksesta verenkierto jaloissa heikkenee, voi esiintyä pistelyä, kylmyyttä, jomotusta, monenlaisia oireita. Myös haavojen paraneminen heikkenee.

Normaali verenpaine on aikuisella 120/80, kun arvot ovat 140/90 on riski sairastua suurempi. Jos kohonnutta verenpainetta ei hoideta, rasittaa se sydäntä ja valtimosuonet vaurioituvat. Vaikutus ei näy paitsi jaloissa, vaan se voi aiheuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen tai sydämen vajaatoiminnan. Tarkoituksena ei ole nyt esitelmöidä sydänsairauksista vaan laittaa sinut ajattelemaan omaa hyvinvointiasi ihan päästä varpaisiin asti. Jos olet huolissasi verenpaineesta, tai sinulla on kysyttävää siitä liittyen jalkoihin ja omaan terveyteen, ota rohkeasti yhteyttä.

Verenpaineen voi nyt mittauttaa maksutta hoitojen yhteydessä Jennilässä. 

Jenni

Pin It on Pinterest